2011. augusztus 22., hétfő

Keresztelő

Tegnap a kötős kosaramat átkereszteltem molyos kosárnak....Lezuhanyoztam jó alaposan és kitettem az erkélyre.
Már a múltkor gyanúsnak kellett volna lennie, hogy valami nincs rendben, amikor egy gombolyag eleje el volt szakadozva...de még sose láttam molyt (megjegyzem most sem, csak gyanítom hogy az lehet).
Mit tegyek?
Honnan jöttek?
Biztos moly?
Mit tegyek a fonalakkal, amelyek rágcsálva vannak?
Mit tegyek hogy a többi ne legyen?
Vajon a kb egy méter távolságban levő kisszekrénybe (gurulós rattan szekrényke, a kosarak anyaggal bélelve) is bementek?
Mikor lehetek biztos benne, hogy nincs több hivatlan vendég?
Mit tegyek hogy ne is legyen több?

Kötős barátnőim, sorstársaim (vagy csak én vagyok ilyen béna?), kérlek segítsetek!
Előre is köszönöm!

8 megjegyzés:

  1. Lássuk lépésről-lépésre:
    1. Mit csinálj?

    a) Nézd át alaposan a kosár tartalmát a szabad levegőn és ami még jónak tűnik, azt fújd le bőségesen raiddel vagy cemotoxszal, majd naftalinban vagy levendulával csomagold be nejlonba szorosan, és ne kezdj vele semmit két hétig. Addigra kikelnek a peték és a lárvákat már meg fogod látni.

    b) A rovar egy hálószerűséget sző az anyagra, azt mindenképpen szedd le, a rovart nyuvaszd ki. Előfordulhat, hogy azon a területen kirágta már az anyagot vagy pedig a színe kifakult.

    c) Ha a gyapjún rágásnyomok vannak, akkor sajnos sokkal valószínűbb, hogy már a lárvák rágták meg, ilyen esetben nyilván felhasználhatod toldozva-foldozva valaminek.

    d) Szerintem a megrágott és a vele egy helyen tartott fonalakat dobd ki egész egyszerűen, ha nem esik nehezedre. Egy későbbi bosszúságtól kíméled meg magad, amikor a zokni vagy a kendő hasadna ki... :o(

    VálaszTörlés
  2. +d) a naftalin vegyszer/méreg, tehát, ha később felhasználod a fonalat nagyon alaposan tartsd be a használati utasítást a kezelésére nézve!!! Legjobb ha kimosod előtte-utána is.

    2. Honnan jöttek?
    A molypete olyan kicsi, hogy nem megbízható helyen vásárolt gyapjún is lehetett észrevétlenül vagy turkálósban rakhatta rá a rovar (ami nem rág, csak a lárvák!) valamire, amit hazavittél. De jöhettek természetesen a szomszédból is. :o)

    3. Biztos moly?
    Ha nem volt eleve szakadt a fonal, akkor biztos moly!

    4. Mi legyen a fonállal?
    A rágcsált fonalak valószínű felhasználhatóak, de ha a lárva már bebábozódott és kikelt, nem lehetetlen, hogy a rovar új petéket rakott rá. Én inkább elégetném a kazánban, de elvileg felhasználható.

    5. Mit tegyél a többivel?
    Vegyél ki mindent a szekrényből, amit nem hordasz már, azt add tovább, mert a sűrűn álló ruhákba hamarabb belemegy a moly. Én a helyedben ki is mosnék mindent alaposan, áztatással, aztán napon szárítanám meg, amennyire lehetséges és egy ideig szellős helyen tartanám. Ha nem is mosod ki, a napoztatás és szellőztetés minden olyan ruhának/fonalnak jót tesz, ami "tűzvonalban" volt. Amikor az idényholmikat elrakod (pl. kabát nyáron), akkor érdemes kitisztíttatva a nejlonban hagyva a szekrénybe tenni és a szépséges levendulapárnácskákat a zsebeibe dugdosni, meg a fogasra akasztani mellé. Szappant is tehetnél a szekrénybe, minél erősebb szagú, annál jobb, mert a moly az emberi izzadtságszagot keresi és a természetes fonalakat (de a szintetikust is megeszi, ha már arra jár).

    6. Naná, hogy belement! :o) Ha belefér, belemegy...
    Pakold ki a szekrényt, a huzatokat mosd ki (sajnos ez nem valószínű, hogy elpusztítja a petéket) és napon szárítsd! Fújd le Raiddel, és figyelj a lárvákra! Ha két hétig nincs lárva, akkor már nem is valószínű.

    7. Soha!

    8. Szellősen tárold a fonalakat, egyszerre ne vásárolj túl sokat, folyamatosan használd a meglévőket fel és mozgasd át rendszeresen az elfekvő készleteket. A turkálóban, bizonytalan helyen vásárolt gyapjakat és textileket mindig mosd ki! A nem hordott ruhákat folyamatosan selejtezd, úgyse fogysz/nősz vissza bele többet és már nem is lesz divatban. Add oda valakinek, aki még tudja használni. Ha utálod a fonalat, ne tartogasd, hogy jó lesz még valamire. Készíts belőle valamit (játéktároló szatyor, fali tartó, baba, bármi) és add tovább vagy használd. Ha nagyon utálod, akkor csak add tovább. Nagyiotthonokban szoktak örülni bármilyen kötéshez való cuccnak, bővíti a sakk és malomkészletet. :o)

    VálaszTörlés
  3. Nagy kalappal a következő két hétre!

    Remélem, hogy kirepültek és nem fialtak meg a molyok. Viszotn a gyerekek szekrényét is nézd át, mert bárhol lehetnek. Fújj le mindent raiddel (elég a kék), mikor elmentek otthonról mindennap. Legalább légy és szúnyog se lesz.

    VálaszTörlés
  4. Köszi, a hálószerű valamit láttam, de azon kívül semmit. És szerencsére nem szekrény, csak fonalas kosár...holnap veszek raidet, még úgyse volt itthon sose :). Amelyik nem kedvenc fonal, vagy nem várt semmire, azt kidobtam első ijedtemben, amit szeretnék használni, azt kimostam és kiraktam az erkélyre. És most örülök, mert ösztönösen bár, de jól csináltam :)

    VálaszTörlés
  5. Fonalban még nem láttam! De időnként áttekercselem a gombolyagokat, és még nem volt bennük semmi. Viszont néha röpköd egy-egy lepke, a spájzot is kiganéztam nemrég, és ott sem találta semmi olyat, amiben lett volna. de én is megijedek, ha látok valamit röpködni. Inkább a tésztába, rizsbe menjenek bele...:)DM-ben vettem molyirtó golyókat, ha eszembe jut, kiteszem őket, olyan a szaga, hogy én sem mennék semmi rágható közelébe tőlük.

    VálaszTörlés
  6. Úri molyok: csak a Barka fonalakat szeretik, meg a Buci félét, a Melindáénak csak a maradékát..zoknifonalat nem kívántak meg
    Molygolyót is veszek, meg levendulapárnát...

    VálaszTörlés
  7. Egy időre lefagyasztani nem lehet? Vajon ártana ez a fonalnak? Egy kisebb gombóccal kipróbálhatnád.
    Ula

    VálaszTörlés
  8. A lefagyasztás is jó ötlet, mindenképpen roncsolja a szöveteket. Fagyaszd le és hirtelen hagyd kiolvadni. Szerintem a fonalat nem károsíthatja nagyon, mert a ruháknál is szokták javasolni a rágógumi eltávolításához.

    És az óvatos mikrózást is bírják a ruhák, meg télen is hordjuk őket, szóval szerintem az anyag biztonságban lehet. :o)

    VálaszTörlés

2023

 Így január végén ideje megírnom az összefoglalót,  a szokásos pár sort az elmúlt évről. A lényeg: nagy baj nem érte a családot, továbbra is...