2010. szeptember 18., szombat

Kudarc projekt...

Életem első gyapjú pulcsija...
Ez egy hosszú történet, elmondom: néhány évvel ezelőtt, aug.20-án a Várban, a Gergő meglátott egy fonalat, megfogdosta, megölelgette és azt mondta: ebből csinálj nekem pulcsit, anya. Konkrét árat nem tudok mondani, de arra emlékszem, hogy piszok drága volt. Állítólag ausztrál gyapjú, kézi festésű, ez igaz is lehet, nem volt közte két egyforma...40 dekát vettem, műszálasból az kb elég lett volna. Hát ebből nem lett...Akkoriban még semmit nem tudtam a gyapjúról, az előfonalról meg pláne nem. Tizes tűvel kötöttem, nehezen haladt, mert a szoros kötésem miatt rengetegszer elszakadt. Ezek a kezdeti nehézségek okozták, hogy a szekrény mélyén szunnyadt néhány évet.
A Gergő már régen nem jöhetett szóba, de a Vince éppen a méret. Végre hajlandó volt felpróbálni a félkész művet, tehát minden adva volt egy sikerhez. Befejeztem, felpróbáltuk,elkészültek a képek is.

.
Aztán kimostam. Ügyesen, langyos víz, gyapjúhoz való mosószer, semmi csavarászás. A szaga iszonyatos volt, az is maradt mosás után is. Ez egyértelműen valami vegyszeres szag, nem értek a festés miértjéhez, de a vegyész orrom savra gyanakszik.
Azt már megszoktam, hogy a kendők megnyúlnak a mosás során, de ez szörnyű lett:



Vince bölcsen csak annyit mondott, amikor feltűrtem az ujját: túl sokáig kötötted, anya...Ha ez ilyen egyszerű lenne, lebonthatnék az ujjából pár sort és meg van oldva a kérdés. De a válla is nagy, széles és olyan szerencsétlen az egész.
Most mit tegyek? Bontsak? Mennyit? Vagy tegyem el a szekrénybe jövő őszig? Hátha addigra belenő?

2 megjegyzés:

  1. Én nem szoktam így kímélni a gyapjút sem. Ha elsőre kinyúlt, ezt sem igazán kellene. Mivel szaga van, érdemes többször átmosni. Először kimosnám géppel gyapjúprogrammal. Ha összemegy, nyert ügyed van. Ha nem, akkor megpróbálnám 40 fokon, de ennek lehet katasztrofális következménye is.
    (Én a tiszta, nem szemetes fonalakat először kimosom, mert nagyon irritál, mikor olyan fura a kezem tapintása és a körmöm alá megy az összes mocsok... Volt már, hogy a 4., 5. mosásra lett megfelelő állagú és szagú.)

    VálaszTörlés
  2. Szerintem nem olyan rossz - legalábbis a kép alapján. Persze én szeretem a kinyúlt pulcsikat. :o)

    VálaszTörlés

2023

 Így január végén ideje megírnom az összefoglalót,  a szokásos pár sort az elmúlt évről. A lényeg: nagy baj nem érte a családot, továbbra is...