2010. június 23., szerda

Kötőtű...

A mai kérdésem: Hogy kell a csipkekötéshez kiválasztani a megfelelő méretű tűt?

Azt is elmondom, miért kérdezem...Rita tegnap a komfortzóna határait feszegette..én átléptem a sajátomat, és lépem mindig, amikor vékonyka fonal kerül a kezembe. Számomra a tökéletes a 400m/100g...ehhez képest most egy 800 és egy 1200 méteressel próbálkozom. Mert sikerülnie kell!!!
Először a 800 méteres. 3,75-ös tűvel álltam neki, mert azt találtam itthon. Melinda 3,5-öst mondott hozzá, meg azt, hogy valaki négyessel kötötte legutóbb, és szép lett. Nekem ilyen...ez így jó? Vagy már nagyon csipke?



A másik az 1200 méteres. Ehhez a tűm kb 2,75-ös...nem is tudom hányszor álltam már ennek neki, tehát bizonyíthatom hogy jól bírja a bontást :)
Ezt viszont nagyon tömörnek látom..



Rájöttem, hogy az a gondom ezekkel a vékonyka fonalakkal, hogy nem látom a mintát. Blokkolás után látni fogom? Vagy azért nem látom, mert nem jól választom a tűt?
A bordóhoz Kiri mintát választottam, hogy legalább az egyszerű minta és a vékony fonal hátha könnyebben megy. A másik bonyolultabb, de megcsinálható (nem Laminária bonyolultságú).

8 megjegyzés:

  1. Na most én azt láttam Melindánál és Bucinál, alaposan át is beszéltük, hogy azért nem rossz az, ha a kendő ott látszik át, ahol ráhajtások vannak, de ahol "tömött" , ott azért legyen tömött. Én ezért bontottam le egy sálat, mutattam nekik, hogy mi a baj, nem tetszik, hát kiderült, hogy nagyon vastag a tűm. Igazuk volt!

    A vékony fonal nekem is feszegetés már (vagy éppen még)... :o)))

    VálaszTörlés
  2. :))) Kata!:x És még ha most elmondom, hogy az 1200 méterest kötötte Ilonamamzi 4-essel!;D Igaz, az egy Matilda kendő, amiben jó nagy részek vannak ráhajtás nélkül, így nem zavarta a fonalat a viszonylag vastag tű. De Buci mostani kendője például 2-es tűvel kötődik (ha nem tévedek) és csodás lesz! Láttam élőben.:)

    Tehát: azt gondolom, hogy a 800 métereshez jó a 3,75-ös. Én most 4-essel kötök egy 800 méterest, az én ízlésemnek az egy kicsit vastag ugyan hozzá, de nem gáz. Szerintem a tiéd sem "nagyon csipke". És nyugi, látni fogod a mintát, de majd csak blokkolás után.
    Az 1200 métereshez jó a 2,75-ös, szépen kiadja majd a csipkét, mert a tömör részek szép tömörek is maradnak. Szerintem 3,5-ig nyugodtan el lehet menni az 1200 méteressel.

    De ami a legfontosabb: ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy melyikkel tetszik neki a legjobban a minta. Javaslom, hogy amikor egy darabkával már készen vagy, feszítsd ki, mintha blokkolnád és akkor látni fogod, hogy elég tömör-e számodra vagy már "nagyon csipke".:)

    VálaszTörlés
  3. Az 1200 m-esből egy Madli's Shawl-t kötöttem 3,5-ös tűvel és nekem nem tűnt vastagnak a tű. A blogomon van róla két fotó. A kész sálat még sajnos nem sikerült lefotóznom, zuhog az eső és mindenképpen kültéri fotókat szeretnék.
    Az uruguay-i fonalat 4,5-össel kötöm.

    VálaszTörlés
  4. oké, meggyőztetek...a bordót már olyan sokszor visszabontottam :(
    elviszem szombaton, aztán majd meglátjuk...
    sajnálom hogy nem jöttök :(

    VálaszTörlés
  5. Nem lesz itt semmi gond, Kata, gyönyörűek lesznek a kendők, biztos vagyok benne! Csak nem megtorpanni, csak nem kishitűsködni! Ügyes vagy te, menni fog!:x

    Én is sajnálom, hogy nem megyünk, nagyon szerettünk volna, de így alakult. Lesz még másik alkalom!:x

    VálaszTörlés
  6. Én egy jó ideje kerülgetek néhány 1200 métereset Melindától. Gyönyörűek!!! De olyan vékonyak, hogy na. Viszont a barátnőmnek persze hogy megtetszett az egyik sárga, még fel is gombolyítja. De én most szentséget török, mert lehet, hogy két szállal kötöm majd...
    Amúgy én most kétszer is "uruléc" kendőt kötöttem, 3és felessel, nagyobbat nem mertem. Viszont szép lett, legalábbis az Adamas, ami már képen a blogban is fen van. A másik még készül.

    VálaszTörlés
  7. Szép lesz. Én most valami iszonyat vékonyat kötök, a Melindáénál vékonyabbat (csévés, így fogalmam sincs a 100 g hosszáról, de olyan 1300 körülire tippelek) 3.25 tűkkel. Én szeretem ha pókhálószerű, és ez a minta könyvben is ilyen :-)

    VálaszTörlés
  8. A tű vastagsága sok midentől függ...Mondjuk attól alapból milyen szorosan kötsz (én például nagyon lazán kötök, általában 1-2 mm-el vékonyabb tűt használok a megadottnál).
    Csipkénél az is fontos mennyire akarod "csipkésnek". Minél nagyobb tűt használsz az eredmény annál könnyedebb, légiesebb, persze van egy határ ahol a minta már kezd elveszni.
    Én általában az Urugay-i (lace)fonalhoz 3mm-est használtam,de ma már kicsit vastagabbal (3.25) kötném...
    A legkönnyebben úgy döntheted el, ha kötsz egy-egy kisebb próbadarabot több mérettel, és kiválasztod, ami a legjobban tetszik.

    VálaszTörlés

2023

 Így január végén ideje megírnom az összefoglalót,  a szokásos pár sort az elmúlt évről. A lényeg: nagy baj nem érte a családot, továbbra is...