2009. május 4., hétfő

Zoknikötés

Konkrét számokat nem szeretnék írni, mert azt fonala és kötési technikája válogatja, nekem is minden egyes darabnál próbakötést kell csinálni és számolgatni.

Szükség van az 5 db harisnyakötőtűre. A kezdő szemszámot én egy tűre szoktam felszedni és a második sorban elosztani a négy tűre egyformán. A zokni száránál nálam a patentkötés jött be, az nyúlik meg legkevésbé.( Hogy egyes vagy dupla patent, az attól függ, hogy az egyformán elosztott szemek páros vagy páratlan számúak-e egy tűn.). Az 5 tűvel körbe dolgozunk. Miután tetszőleges mintával megkötöttük a zokni szárát, a sarkát és a talpát sima kötéssel folytatjuk.

A zokni sarka két részből áll: először a kezdő szemszám felével dolgozunk (vagyis két tűn levő szemmel)Egy tűt félreteszünk, és csak néggyel dolgozunk úgy, hogy a két tűn levő szemeket egyre átszedjük és annyi sort kötünk sima kötéssel, ahány szem van a tűn. Az első szemet nem kötjük le, csak átemeljük. (ahhoz, hogy kívülről sima legyen a zoknink, egy sort simán, egy sort fordítottan kötünk. Így egy négyzetet kapunk.

A sarok második része a sapka. Még mindig csak 4 tűvel dolgozunk, oda-vissza haladva. A tűn levő szemszámot elosztjuk három egyenlő részre. A sima sorban az eslő kétharmadot lekötjük, az utolsó szemet összekötjük a harmadik harmad első szemével. Ezután fordulunk. Visszafelé lekötjük a középső harmadot, ennek utolsó szemét összekötjük az első harmad első szemével és fordulunk. Ezt addig ismételjük, amíg a külső harmadok elfogynak. (kb a második sortól látszik, ól csináljuk-e, mert kezd kialakulni a sapka-az ív, ami a sarkadnál lesz).

Újra beáll az ötödik tű. A sarok szélszemeit felszedjük (figyeljünk, hogy a két oldalon ugyanannyi szem legyen), a sapkánál a tűn maradt szemeket két részre osztjuk. Simán kötünk tovább! (most már csak sima sorokkal dolgozunk). Ne ijedjünk meg, miután rendeztük a szemeket a két tűn, a felszedett szemek többek lesznek, mint az eredeti.)

Most következik a háromszög kialakítása. A két tűn, ahol több van, szépen türelmesen soronként le kell fogyasztani addig, míg eléri a kiindulási, és a másik két tűn levő szemszámot (két-két szemet összekötünk).Körbe kötünk már az 5 tűvel! Ha elértük a kívánt szemszámot, folytatjuk a kötést, elkészítjük a zokni talpát, lábfejét.

És a zokni orrának kialakítása van már csak hátra. (én kb a lábujjak kiindulásánál szoktam elkezdeni a fogyasztást). Az első és harmadik tűnél a két utolsó előtti szemet összekötjük, az utolsó szemet simán lekötjük. A második és negyedik tűnél az első szemet lekötjük és a másodikat-harmadikat kötjük össze. (ez lehet hogy bonyolultnak tűnik, de a lényeg, hogy a talpad szélénél van a fogyasztás)Így fogyasztunk:

1x negyedik sorban (három sort fogyasztás nélkül kötsz, a negyedikben fogy.)

2x a harmadik sorban (két sort fogy. nélkül, a harmadikban fogy., aztán megint kettőben nem)

3x minden második sorban

aztán minden sorban, míg minden tűn csak két szem marad.

Ezeket fonállal tűvel átfűzzük, a zoknit kifordítjuk és az orrát elvarrjuk.

Aztán megmutatjuk a családnak és bezsebeljük a dícséretet: "Anya, milyen ügyi vagy", felvesszük a rendelést: "Anya, nekem is csinálj!"

Jótanács, hogy egyforma legyen a két zokni: írd fel, hány szemet szedtél fel a sarok négyzetnél.(én mindig elfelejtem). Jelöld meg valami jó rikító színnel, hogy hol kezded az orrát fogyasztani (vagy bármi más módon, nekem ez vált be)

Sok sikert a munkához!

Ha nem érthető a leírás, szóljatok és csinálok fényképeket a munkafázisokról!

1 megjegyzés:

2023

 Így január végén ideje megírnom az összefoglalót,  a szokásos pár sort az elmúlt évről. A lényeg: nagy baj nem érte a családot, továbbra is...